Atacul criminal din Noua Zeelandă ne arată cum e Facebook de fapt

de: Teodora Tudosie
26 03. 2019

Facebook avea la sfârșitul lui 2018 peste 30.000 de angajați pentru siguranță și securitate. Dintre aceștia, cam jumătate erau moderatori de conținut.

Totuși, se pare că aceștia nu sunt de ajuns pentru a controla postările a celor peste două miliarde de utilizatori activi.

Provocările Facebook în Live

După atacul asupra celor două moschei din Noua Zeelandă, Facebook admite că nu poate controla perfect live-urile transmise pe platformă. Facebook folosește inteligența artificială pentru a detecta conținutul necorespunzător. Aparent, există prea mult conținut în general, dar nu suficient conținut nepotrivit pentru a putea antrena suficient de bine inteligența artificială. Astfel, Facebook se bazează pe utilizatorii săi să raporteze live-urile cu conținut inadecvat.

E de așteptat ca opțiunea prin care utilizatorii pot transmite live orice vor aibă și aspecte negative. Totuși, o companie care oferă astfel de servicii ar trebui să fie capabilă să monitorizeze dacă postările respectă termenii de utilizare.

Atacul de la Christchurch a amplificat îngrijorarea legată de conținutul live-urilor de pe platformă. „Recunoaștem că instantaneitatea Facebook Live aduce provocări unice”, a declarat compania într-o postare pe blog, la scurt timp după atac.

Totuși, există o listă în continuă creștere de transmisiuni live nepotrivite. Există multe raportări de conținut de live-uri care conțin imagini cu crime, sinucideri sau violență pe platformă.

Cum a gestionat Facebook live-urile cu atacul din Noua Zeelandă

Potrivit companiei, atacurile transmise live pe Facebook au fost vizionate de mai puțin de 200 de ori în timp real. Apoi, au fost văzute de încă 4000 de oameni. Peste 1,5 milioane de videoclipuri ale atacului au fost postate la nivel global.

Se pare că până când un număr semnificativ de videoclipuri cu conținut violent sunt capturate în baza de date a Facebook, inteligența artificială pe care o folosește pentru a monitoriza conținutul nu va putea fi antrenată suficient de bine pentru a detecta și intercepta astfel de transmisiuni live în timp real.

Astfel, compania se bazează pe moderatorii de conținut și pe utilizatori. „Pe parcursul întregii transmisiuni live, nu am primit nici măcar o singură raportare de la utilizatori”, a declarat Facebook. Acest lucru contează dintr-un motiv simmplu. Raportările pe care le primește atunci când un videoclip este transmis live fac ca acestea să fie mai sus pe lista de priorități, pentru a fi revizuite cu prioritate.

Platformelor care permit transmisiunea live și în special Facebook Live li s-ar putea cere în perioada care urmează să oprească aceste servicii. Rămâne dacă acest lucru se va întâmpla.